993 GT2 l’últim air-cooled de competició (1994 – 1995)
Porsche 993 GT2 i Evo …. l’últim race-car de l’era air-cooled
El canvi de normativa de la FIA que substituía el vigent World Sportscar Championiship (obert als sport prototips) disputat fins a la temporada 1993, per un nou i transitori campionat denominat BPR Global GT Sèries, que es disputaria des de 1994 fins a 1996, un nou campionat reservat exclusivament als GT i dividit en quatre classes, GT1, GT2, GT3 i GT4, si be el poc èxit del mateix, va fer que en l’última temporada, solsament es disputés incloenti les classes GT1 i GT2, va portar a a desenvolupar el Porsche 993 GT2
Partint de l’experiència acumulada en el tema dels seus motors turboalimentados, que havia desenvolupat amb l’última versió de la sèrie 964 amb el Porsche 964 Turbo LM que havia disputat l’anterior Campionat en 1993 com a cotxe oficial ……, més de 500 hp per no més 1.000 kg de pes …..
.… i fen-lo córrer al 1994 amb el Larbre Competitión….. (del que també podeu llegir la prova en nostre site) clikan damunt la foto …..
El departament de competició de utilitzant com a base, el xassís 993 RS Cup i el motor biturbo de la seva versió 993 Turbo, va crear un altre dels models que han passat a formar part de la Història de la Marca, no pels seus èxits esportius, que van ser limitats, sinó pel carisma del model, potent, difícil de pilotar i com a primer Porsche que utilitzava les sigles GT2.
Basant-se en els bons resultats obtinguts pel Porsche 964 S LM, ja en 1994 va començar a treballar-se en el projecte del GT2.
El xassís triat pertanyent al 993 RS Cup, rebia les corresponents modificacions i millores en suspensió, frens, etc, al mateix temps que se li dotava d’una amplada de vies me gran, especialment la posterior, amb l’adopció de l’eixamplament de les aletes del RS, per a això es triava l’opció d’afegir unes sobre-dimensionats aletes, tant davant com especialment darrere i que es van cargolar sobre la carrosseria base, amb motiu de poder ser cambiades en cas de problemes o cops, més ràpidament que si s’hagués dissenyat una aleta sencera.
També es va treballar intensament a l’apartat aerodinàmic, redissenyant per complet el frontal del nou 993 GT2, per unaa millor eficàcia i millorant el coeficient de penetració.
Obligat per normativa a ser unun tracció al darrera d’uns 500 cv., el nou model necessitava un millor suport aerodinàmic, així que també se li va dotar d’una doble ala posterior, que augmentés el seu poder de tracció.
Per tant, l’aspecte estètic del 993 GT2 passava a utilitzar les millors solucions aerodinàmiques disponibles, la qual cosa li donava un aspecte agressiu i únic, clarament diferenciat dels dos models de base, el 993 RS y el 993 Turbo
A l’apartat de geometries de suspensió, es dotava al 993 GT2 d’una àmplia possibilitat de reglatges, optimitzant així la seva adaptació als diferents tipus de traçat. Lògicament, es rebaixava l’altura al sòl en 20 mm i s’endurien substancialment les suspensions.
En l’aspecte motriu, el conegut i experimentat motor del Biturbo, rebia les corresponents millores, necessàries per al seu ús en competició, al mateix temps que s’augmentava (per a les versions de carrer, necessàries per a l’homologació que requeria la FIA) de 0,8 a 0,9 bars la pressió de bufat, lliurant en la primera versió de carrer, 430 cv. Posteriorment, la versió EVO del 96, oferiria 450 cv a 6.000 rpm
Per poder fer la seva homologació es van fabricar 57 unitats en versió “touring” de les quals, 7 d’elles en versió Club Sport.
Per la seva versió per competició la fabricació del 993 GT2 va ser molt nombrosa, arribant-se a les 110 unitats entre les dues versions, GT2 (1994) i GT2 Evo (1995)
Partint d’una base sòlida com era el motor 3.6 aircooled biturbo del Porsche 993 Biturbo de carrer, que per assegurar una alta fiabilitat al llarg de centenars de milers de km i que es conformava amb lliurar 408 cv. el qual veiem en la imatge inferior.
Es van desenvolupar les versions street del GT2amb uns conservadors 430 cv i 450 cv en la versió Evo, de base, tot i aixó en les versions de competició s’aconseguien potències molt superiors.
a l’apartat motor ja comptava amb àmplia experiència en aquest aspecte, després d’haver aconseguit més de 500 cv en el seu anterior Porsche 964 SLM durant 1993/1994, podent constatar en aquestes dues temporades, la gran fiabilitat del conjunt (imatge inferior)
A la imatge inferior, un dels nous Porsche 993 GT2 Evo ajustant l’electrònica al banc de potència …….
L’adopció de millores en la refrigeració de l’aire bufat pels dos turbos, encarregada a uns intercooler de millor rendiment i capacitat, les diverses preparacions realitzades pels especialistes sobre el motor de base, es movien en un ampli ventall que anava dels 500 als 600 cv. en les motoritzacions més desenvolupades.
Disposant d’una potència superior als 500 cv. i conjugat tot això, amb una importan rebaixa de pes pel que fa al Porsche 993 Biturbo, (400 kg menys) donava com a resultat, la versió base per a l’homologació del nou GT2.
Pel que fa al pes, els quasi 1.500 kg que pesava un 993 Biturbo, degut de la seva tracció integral i molt especialment a la gran quantitat d’equipament, el 993 GT2/street es quedava en uns magnífics 1.295 kg per 430/450 cv (versió 1995 o Evo)
Era doncs al març de 1995 quan es presentava la primera versió del GT2, un projecte desenvolupat sota la direcció de l’enginyer de Ethan Glassman
Del potencial del cotxe i el nivell d’exigència per pilotar-ho, encara que es tractes de la versió street en carretera, va donar com a resultat que solament 57 porschistas van optar per adquirir un model, enfocat prioritàriament a la competició.
En les imatges superior i inferior, la versió Street del GT2 ………………….
………. molt més radical, seria la versió Evo del Street, del que s’havien eliminat “tots” els elements superflus de pes
…. a més de muntar la segona versió del motor GT2 amb 450 cv a 6.000 rpm ….. un cotxe òptim per rodar amb ell díns d’un circuit, sense necessitat de cap modificació ….. tret que els seus 450 cv i les amples rodes posteriors de 315/30 x 18 ….. feia que 450 cv ens semblessin pocs.
Tenint com a base de partida el model GT2 Street al 1995 i l’Evo en 1996, es van desenvolupar els cotxes carrera-client, tan benvolguts entre els pilots.
El pes dels GT2 de competició, es quedava finalment en 1.150 kg (al límit del permès en el Reglament del BPR) sent 145 kg més lleugers que la seva versió de carrer.
També a l’apartat de la potència de que es disposdava, i amb la facilitat que comporten els motors turboalimentats, afegit a l’ampli marge de fiabilitat en què s’havien desenvolupat les versions street, els GT2 disposaven d’un mínim de 500 cv, arribant les unitats més evolucionades i “atapeïdes” ….. fins als 600 cv., suficient potència doncs per poder lluitar amb els seus rivals del moment, els McLaren F1 GTR, Ferrari F40, DodgeViper GTS-R, etc.
Amb ell ja disposava del seu proper race-*car per substituir al seu anterior Porsche 964 Turbo SLM que començava a trobar-se en dificultats per enfrontar-se als seus rivals en 1994.
BPR Global Series GT – Campionat 1995
La Temporada 1995 del BPR Global GT Sèries començava,i es disputaria a 12 curses, on ja disposava de la seva nova arma per lluitar en el BPR amb garanties, enfront de la competència que principalment venia dels McLaren F1 GTR, encara que tampoc es podien descartar als Ferrari F40, menys fiables però ràpids i la posterior progressió dels Dodge Viper GTS-R, etc.
En les quatre primeres carreres, Jerez, Paul Ricard, Monza i Jarama, totes elles disputades a 4 hores, inscrivia el Porsche 993 GT2 Evo per mitjà de l’Equip Larbre Competitión en classe GT1, mentre que els cotxes carrera-client disputaven el BPR com a classe GT3
En aquestes primeres quatre carreres, el GT2Evo de l’Equip Larbre, es mostrava molt competitiu, però incapaç de lluitar per imposar-se als McLaren F1 GTR que també anaven evolucionant i als quals era difícil de batre.
El Porsche 993 GT2 Evo semi-oficial, pilotat per Bob Wollek-Christophe Bouchut -Jean Pierre Jarier, era 2º en les 4 Hores de Jerez, Paul Ricard i Monza i tercer en les 4 Hores del Jarama. No tornant a reaparèixer en cursa fins a la 9ª i 11 carrera.
Per la seva banda els Porsche 993 GT2 dels equips carrera client, s’adjudicaven la victòria en classe GT3 en 11 de les 12 curses del BPR, patin l’única derrota de classe en les 4 Hores de Silvernstone a les mans dels pilots del Lotus Sprit S300.
Amb les seves victòries a Jerez, Paul Ricard, Monza, Jarama, Nürburgring i Donington, arribaven imbatuts en classe GT3 després de les sis primeres carreres, als 1.000 km de Paris
A més de dominar absolutament la classe GT3, en la 7ª carrera, en els 1.000 km de Paris, s’adjudicaven la victòria absoluta copant les tres primeres posicions de la general, per davant dels GT1 i GT2, obtenint aquí la seva primera victòria absoluta i quallant la millor actuació de la Temporada 1995 del BPR
La segona reaparició del GT2 Evo semioficial com a classe GT1, es produïa en els 1.000 km de Suzuka, on solsament aconseguia ser 4º després dels eficaços McLaren F1 GT3, que encara seguien sent més ràpids que el cotxe semi-oficial de L’arbre
L´última aparició en el BPR dins de la classe GT1, era en les 4 Hores de Nogaro, on acabava en una discreta 6ª posició de la general.
Aquests últims resultats, demostraven a que era el moment de substituir el Porsche 993 GT2 Evo, per un nou model, per poder aspirar a la victòria absoluta.
El cotxe semi-oficial s’havia mostrat molt ràpid i fiable, però incapaç de seguir el ritme dels McLaren, dominadors de les Sèries BPR.
En quant als Equips carrera-client, ells havien complert amb escreix els objectius marcats pels enginyers de la Marca, dominant en 11 de la 12 carreres disputades.
Això posava de manifest, que la combinació triada per al desenvolupament del primer Porsche GT2 de la Història, havia estat tot un èxit per els fidels equips carrera-client, que havien comptat amb un cotxe guanyador una vegada més.
La temporada 1995, es tancava doncs amb èxit, però amb la necessitat de construir un nou model, que permetés a la Marca de Stuttgart, optar a la victòria absoluta.
BPR Global Series GT – Temporada 1996
Mentre seguia treballant en el nou cotxe i la prioritat de la nova máquina, a més del BPR eren les 24 Hores de Le Mans, una victòria que ben valía com tot un Campionat, la Marca evolucionava la versió 95 del 993 GT2, dotant-ho de substancials milloresper fer-lo més ràpid i competitiu.
La versió 96, destacava especialment per l’adopció d’una ala posterior de mes grossa, motor millorat i més potent … fins a 600 cv en les versions més “atapeïdes” i una llarga sèrie de millores que havien de mantenir al nous Porsche 993 GT2 Evo el més a prop possible de la victòria entre els GT1 que seguia dominada pels McLaren F1 GTR (aquesta temporada, la FIA reduïa les anteriors 4 categories, a sol dos, GT1 i GT2)
La Temporada 1996 constava d’11 carreres, una menys que la 1995, i obria la nova temporada el Circuit del Paul Ricard, on es disputaven les 4 hores.
En aquesta nova edició de les Sèries BPR, els Porsche 993 GT2 Evo, es convertien de nou en els dominadors de la seva classe, la GT2, aconseguint la victòria en 10 de les 11 carreres, deixant escapar novament, solsament la victòria en Silvernstone, que en aquesta ocasió era per al Marcos LM600 de Cor Euser que corrien a casa.
Si bé dominaven entre els classe GT2, en classe GT1 havien arribat al màxim del seu desenvolupament i en cada carrera els era més difícil lluitar per la victòria absoluta, enfront el McLaren F1 GT3 que portaben el motor BMW S70/02 un V12 de 6.1 litres atmosfèric també de 600 cv i un gran xassís dissenyat per Andy Murray
Els ja veterans Porsche 993 GT2 Evo, amb motor Fla-6 Turbo de 3.6 litres, solament aconseguien la 4ª posició en Paul Ricard, abandonaven a Monza, a això li seguia una 6ª posició en el Jarama i la 9ª en Silvernstone …….
….. era el cant del cigne pel Porsche 993 GT2 Evo en classe GT1
A les següents tres curses, Nürburgring, Anderstop i Suzuka es saldaven amb sengles abandons. En un últim intent per tornar a les primeres posicions, els 993 GT2 EVO, havien perdut la seva fiabilitat amb motors de sols 3.6 litres massa espremuts.
Definitivament els GT2Evo s’havien vist superats per la competència en la lluita per la victòria en les BPR Sèries.
Davant la certesa que els 993 GT2 no donaven més de si a presentaven i inscrivien per les 24 Hores de Le Mans un nou cotxe, el Porsche 911 GT1, un cotxe completament nou am el motor en posició central
Amb el nou GT1, tenien un cotxe guanyador amb el qual aconseguirien la victòria en les 24 Hores de Le Mans, on aconseguien un doblet amb els seus dos ràpids i fiables nous GT, mostrant-se clarament com els GT més ràpids del moment, pilotats per Hans-Joachim Stuck i Tierry Boutsen sobre el rapidíssim Porsche 911 GT1 en les 4 Hores de Brands Hatch que se celebraven el 8 de Setembre, aconseguía una nova victoria al BPR
El nou Porsche GT1 oficial, s’adjudicava la victòria per davant de tots el seu rivals de classe GT1, els McLaren GTR antics dominadors i els Ferrari F40 GTE
Després de demostrar a Brands Hatch devan les marques rivals, que seguia sent capaç de construir el millor i més competitiu GT de competició, el 911 GT1 va tornar a participar en dues carreres més del BPR, les 4 hores de Spa-Francorchamps i les 4 hores de Zhuhai, obtenint dues còmodes victòries en amb dues cites i donant origen a una nova etapa de race-cars de classe GT-Siluetta
Per la seva banda, en classe GT2, els 993 GT2 seguien guanyant carrera després de carrera en classe GT2, Paul Ricard, Monza, Jarama, Nürburgring, Anderstorp, Suzuka, Brands Hatch, Spa-Francorchamps, Nogaro, Zhuhai ….. 10 de les 11 carreres.
Després de dues temporades disputant les Sèries BPR, els Porsche 993 GT2 havien aconseguit la victòria en 21 de les 23 carreres disputades, tot un èxit pel Porsche 993 GT2 dissenyat per l’enginyer de Porsche Ethan Glassman.
A més de convertir-se en tot un “mite” i un benvolgut i carísim Clàssic entre els models de la Marca, el GT2 va donar nom a una nova saga, si be els següens GT2 sobre base 996 i 997, sobre els que es van fabricar en versió de carrer, a varen abandonar el desenvolupament dels models turbo per a competició i iniciant l’etapa de les versions derivades del seu model GT3 amb el nou motor refrigerat per aigua …….. el Porsche 993 GT2 posava fi a una llarga llista de race-cars turbo, que van acumular tot el prestigi que gaudeix
Una larguísima llista de victòries amb models torbo, havien precedit al Porsche 993 GT2 Evo, l’últim de la saga fins al nostre dies ……. unes meravelloses realitzacions dels enginyers de Porsche Motorsport i de distingits preparadors independents, que no podem deixar d’esmentar.
Porsche 961 …… 1986/1987
Reportaje sobre el Porsche 961 en PasiónPorsche
Porsche 935 K3 y K4 Kremer – 1979/1980
Reportaje Porsche 935 K4 Kremer en PasiónPorsche
Reportaje Porsche 935 K3 Kremer en PasiónPorsche
Victòria absoluta a les 24 Horas de Le Mans 1979 – 935 Kremer K3
Historia gráfica Porsche 1979 – victoria Porsche 24h Le Mans – PasiónPorsche
Porsche 935 Moby Dick – 1978
Reportaje Porsche 935 Moby Dick en PasiónPorsche
Porsche 935 Martini Racing – 1977
El Porsche 935 Martini en Historia gráfica 1978 – PasiónPorsche
Porsche 934 Turbo – 1977
Reportaje Porsche 934 Turbo en PasiónPorsche
Porsche 911 Turbo Martini Racing – 1974
Historia gráfica Porsche 1974 – PasiónPorsche
47 anys de victorias
Una extensa saga de Porsche 911 dotats, primer d’un sol turbo, i posteriorment, a partir del 935, utilitzant la tècnica dels motors biturbo…… que encara avui, 35 anys després segueix utilitzant-se en totes les versions Torbo i GT2sobre la base 997.
Tornant al Porsche 993 GT2, que havíem deixat per uns instants, per rememorar els seus orígens, acabar aquest reportatge sobre l’últim race-car Turbo de atès que les actuals directrius de la FIA, no sembla que vagin a propiciar el retorn dels meravellosos motors turbo, uns cotxe, que els més afortunats, segueixen fent competir en les GT Classics.
L’Història de l’Automòbil, ens demostra clarament, que els millors temps, no tornaran ….. estem en un punt on prevalen criteris comercials i polítics, sobre l’apartat esportiu, fins al punt que s’estiguin disputant algunes carreres amb cotxes propulsados pel “innoble”combustible dièsel …. i podem arribar a veure (de fet ja es veuen algunes) carreres de cotxes elèctrics …. puaffff…… la decadència total.
Podemos felicitar-nos de totes maneres, perquè, les carreres de Clàssics i Històrics, guanyen auge, donada la puresa i glamur dels cotxes de competició fins a l’època dels “90” ……
Sempre és gratificant fer com a Ferri Porsche (aquí amb motiu del seu 85 aniversari) en 1994 sobre el 356 nº 1 … mirant cap a enrere, es descobreixen coses “meravelloses” que havíem oblidat …..
Prova d’això, són els alts preus al fet que es cotitzen els Porsche 993 GT2, que sense ser “Clàssics” encara, s’estan comprant per 1.000.000 €, mentre que podem trobar altres versions com els Porsche 911 3.0 RSR originals a preus entorn dels 1.500.000 € i si ja parlem de versions realment “especials” i històriques, el seu valor de mercat es mou rápidament cap amun com el cas d’algun GT1 pel qual s’han pagat ¡¡¡ …7 milions de dòlars USA en 2018.
Una cordial salutació des de la redacció de
El nostre agraïment a Marc Serrat (enginyer de) per la seva col·laboració en aquest projecte