História gràficaIntroduccions

Filosofia de treball d’un Equip Amateur lligat a Porsche

logoclassicstaedtler new_logopasionporsche09-2

Filosofia de treball d’un Equip Amateur lligat a Porsche


Si be a hores d’ara i amb el bagatge desenvolupat pel * * que durant tots aquests anys, ha destacat realitzant sempre la mateixa feina de difusió de l’apartat “esportiu” de Porsche i amb l’experiència que dóna haver estat els “primers” em base a Madrid però constituït per persones de diferents nacionalitats que ens varem embarcar en aquest desafiament que era donar a conèixer els Circuits i el seu especiualitzat pilotatge dins ells i obert a tots els que desitgessin introduir-se en aquesta nova especialitat com eran les curses en Circuit, en un moment en què aquesta opció dels Track-days seriosos i destinats a aprendre i evolucionar el nostre estil i coneixements en pista, era nul·la, aquest apassionat grup de afeccionats i pilots amateur desitjan fer-ho dins de la Clase- GT, un emprenedor a qui tots coneixeu, va engegar un Equip totalment privat que ha estat la referència inequívoca.

Després de nosaltres, altres Grups van intentar copiar la innovadora fórmula emprada per el  amb més aviat poca experiencia falta d’encert. Ells varen tractar de copiar la nostra “fórmula” que ja había marcat el camí a seguir per tots els altres …… el camí ja està obert i esperem veure que són capaços de fer els grups que prenguin el relleu…… 2012

2018 ….. Ara amb la perspectiva que dona el pas del temps, després de finalitzar el nostre Projecte, el resultat després de sis anys d’absència, ha estat la desaparició d’aquests Equips-Escola.

Solsament alguns amb més renom que coneixements ho van intentar, més per vanitat personal que per convicció, el resultat va ser decebedor per a ells i els va portar al descoratjament i a abandonar aquesta activitat que creien fàcil.

Aixó va fer retornar el seus events en circuit de a la fórmula track-day…, o sigui rodar en circuit cadascú a la seva bola, sense aprendre res. Una llàstima….

 

De moment ja s’estan veient els tristos resultats,….. circuits de segona i tercera fila, Calafat, Alcanyís etc. això afegit a la manca de coneixements organitzadors i aspirants amb poca experiència, amb molt que aprendre, una funció que desenvolupava el cap d’equip  persona amb grans coneixements, que sens dubte va a trobar-se a faltar, a pesar que li van demanar ajuda, i que s’unís a ells, alguna cosa que el va rebutjar amable, però clarament, cansat de gent que solament buscava protagonisme…… però menys racing…, impossible

Però això si, la filosofia dels nous grups, incloïa profusió de videos perquè els amiguetes els vegin fent de “pilots” …. aquest és el principal objectiu de molts, sortir a la foto i presumir de tenir un Porsche (en la seva majoria amb unitats de carrer) extremadament pesades per a pista com aquest 997 T i la resta de cotxe de sèrie.

Però tornan al tema central el   


Aquest emprenedor Cap d’Equip que tots coneixeu, disposan solsament amb els seus propis mitjans i el seu  bon Equip  humà format per persones que desitjaven aprendre de debò, va crear el i amb la col·laboració de  van decidir explorar aquesta excitant faceta, per la qual han passat infinitat de pilots i amics des de la Temporada 2005,  en la qual va néixer aquesta nova activitat enfocada als pilots més racing i als desitjosos de progressar en el pilotatge d’aquests GT de llegenda, entre els quals ens trobàvem el grup humà que varem formar inicialment, per donar forma a aquest projecte afavorit per Fran i que el CPE no era capaç d’oferir als seus Socis més esportius

Pot semblar superflu que insistim que nostra filosofia ha estat sempre “especial”, dins del món dels GT i en particular, dedicats en exclusiva a la Marca Porsche, i s’hagi centrat gairebé exclusivament, des de la creació de l’Equip en una contínua evolució dels seus participants, millorant el seu pilotatge, els seus coneixements tècnics sobre els GT3, RS , 968 CS i Cup, que són els cotxes de base per competir o entrenar en circuit.

No estàvem interessats en les activitats “lúdiques”, “excursions familiars”, “tornejos de golf”, “menjades de germanor” o altres elements socials que era l’única cosa que s’oferia al les acdtivitats del Club Porsche d’aquí a diferència dels CP de la resta d’Europa.

   

Pensàvem i seguim pensant, que aquestes activitats poden desenvolupar-se a bord de qualsevol cotxe del mercat, sense necessitat de fer-ho en un Porsche simplement per “lluir” cotxe.

Aquest va ser un dels principals motius del naixement d’aquesta nova forma d’entendre unes activitats més concordes amb el prestigi de la Marca de Stuttgart, i d’acord amb els països veïns, on existia ja aquesta concepció de l’esport en format de GT’s, per a nosaltres, una de les especialitats més atractives i més belles, pel nivell de desenvolupament d’aquest tipus de cotxes.

Naixia llavors un grup de treball, on imperava la serietat, posant èmfasi en la part tècnica  i en tots els diversos aspectes que englobaven aquesta disciplina, cotxes i pilots i l’objectiu principal de crear un grup de gentlemendrivers amb suficients coneixements tècnics i de pilotatge, i el més important, amb ganes de seguir aprenent i evolucionant, perquè mai es deixa d’aprendre si s’escolta a la persona adequada, aquest era  l’objectiu bàsic perquè poguessin més endavant (si ho desitjaven) optar a disputar qualsevol disciplina relacionada amb PORSCHE Motorsport, amb els coneixements i la tècnica adquirida, durant les proves, treball de setup em els cotxes (extremadament important aquest aspecte) adquirint cada vegada una tècnica més depurada, encara que simplement aquest aprenentatge anés acompanyat d’una forma de diversió per als amants dels GT’s que no es conformen amb posseir-los i que busquen “sentir” les sensacions que transmeten aquest tipus de cotxes.

Naixia llavors el Equip  

Voliem deixar molt clara nostra línia de treball, doncs ens consta queencara que hi hagues participants que possiblement haguessin preferit uns senzills weekend amb altres activitats lúdiques, però insistim, nosaltres NO, l’Equip sempre ha anat al circuit a treballar amb serietat i a seguir aprenent i evolucionant, sent aquesta nostra raó de ser.  

A la imatge inferior, una de les sessions de treball amb el prolífic pilot madrileny Antonio Castro,el conegut ingenyer i constructor de chasis del Fórmula-1430 entre d’altres Ramón López i l’Assistència Tècnica en pista de BOLIDO a l’apartat mecànic am Juan Carlos Abad.

Una altra de les premisses de  l’ha estat, anar sempre millorant de nivell i avançant a l’especialitzat món dels GT, i tots els cotxes de l’equip i els participants, han seguit aquesta filosofia, millorant els cotxes en tots els apartats, coneixent les virtuts i particularitats de cada unitat, les diferents possibilitats de setupque ofereix cada model, els punts a millorar (els circuits són extremadament exigents en certs aspectes) concretament frens i suspensions per descomptat, a més del correcte treball de les gomes utilitzades (pressions i temperatures de treball) i a través d’aquest treball tècnic i de coneixement del cotxe, millorar el nivell de pilotatge al mateix temps.

A més de la dilatada experiència del nostre Cap d’Equip d’amunt els   varem comptar amb l’ajuda, assessorament i assistència d’alguns dels millors “especialistes” europeus i espanyols sobre Porsche. En la imatge inferior, Daniel Lemm que al costat de Jürgen Bach de   i que dins del Konrad Motorsport, es van proclamar Campions de la Porsche Supercup 2009.

En la imatge superior Daniel Leem revisant el Porsche 996 GT3 Cup de Paco Ruf amb problemes en l’ABS, durant els tres dies de proves dels Francorchamps Porsche Days de 2009 i donant-nos la seva qualificada ajuda amb el sofisticat ABS de competició del Cup.

Al marge d’això, el nostre Equip, am més de 20 cotxes inscrits, acostumava a ser un dels Teams amb més pilots participants.

En la següent Temporada, la de 2010, Daniel i Jürgen, enquadrats en l’A el Faysal Lechner Racing, amb René Rast i Jeroen Bleekemolen, es mantenen com a líders de la Supercup, a l’apartat pilots i Equips, la qual cosa ens dóna una clara mostra del seu altíssim nivell tècnic amb cotxes de la Marca.

A la imatge de sota, Daniel al costat de René Rast, sòlid capdavanter de la Supercup 2010 i nou Campió. Excel·lent especialista i persona, sempre en disposició de col·laborar amb nosaltres, malgrat la seva atapeïda agenda, i als quals agraïm el gran treball realitzat sobre els cotxes de l’Equip que han passat per les seves expertes mans, sens dubte les “millors” unitats que disposa el Team.

En els circuits, hem tingut fins ara l’assistència en la majoria d’entrenaments i carrreras amb l’Equip Bòlid de Juan Carlos Abad, amb els excel·lents mecànics, Modes i Frikie. Un Equip eficaç i acostumat a treballar sota la pressió de les carreres.

Amb un treball excel·lent l’equip de Juan Carlos, ha solucionat amb eficàcia i rapidesa, els petits problemes mecànics i els canvis de setup dels cotxes de l’equip. En la imatge inferior,  Juan Carlos i Modes “reparant” el rodament d’un buje davanter que havia cedit en un dels nostres cotxes i del que no teníem recanvi.

Una reparació excel·lent que va permetre al cotxe seguir entrenant sense el més mínim problema. Els mecànics de pista són una raça especial amb un altíssim nivell d’improvisació, doncs desafortunadament, no sempre es disposa de la peça necessària, en el moment precís i oportú.

En aquesta altra instantània, treballant sobre el Porsche 997 Cup S dels CAMPIONS d’ESPANYA de GTS 2009 i bons amics, Antonio Castro i Jesús Díez.  Un dels enginyers de Porsche Motorsport (a l’esquerra de la foto) també col·laborava en la posada a punt del cotxe en l’última carrera del Open GT al Circuit de Portimao, on es proclamaven Campions !! donant un altre Títol a 

En alguns dels desplaçaments al bonic Circuit d’Estoril, l’assistència ens la proporcionaven els nostres amics i prestigiosos especialistes sobre Porsche a Portugal, de Esport Prestige amb el famós Sr. Armindo al capdavant.

En la imatge inferior, Fran i el Sr. Armindo, donant unes gratificants voltes a l’estupend traçat d’Estoril a bord del Porsche 997 GT3 Cup – Bale Motorsport del primer.

A la imatge inferior, Armindo i Fran comentant les excel·lències del Porsche 997 GT3 Cup preparat per Daniel Leem al seu pas per la recta d’Estoril. Un autèntic cotxe de carreres i amb el qual la Marca disputa la Supercup i Cups Nacionals, a més de lluitar en els Campionats GT al costat de l’evolució RSR del Cup

En la inferior, Luis Moutinyo de l’Equip Sport-Prestige, col·locant una brida de sujección al nou sistema d’admissió del RS de l’Equip, que estrenava la preparació a més de 300 cv. i altres millores,  la més important la nova suspensió que fan servir a la Porsche Cup i les geometries més eficaces en aquests cotxes per a circuit i que Daniel Leem coneixia a perfectament que formen part de l’espectacular efectivas del conjunt de Bale Motorsport i que amb les vibracions, tendia a afluixar-se en aquest primer test i que eficaçment van solucionar sobre el terreny els nostres amics lusitans de Sport-Prestige.

És impressionant l’afició i professionalitat, a més de la Passió que senten a Portugal per l’esport del motor, sens dubte tot un exemple per als espanyols solsament interessats (en la seva majoria) per l’institucional futbol.

Sense oblidar-nos d’algun dels pocs “especialistes” de Madrid (és molt difícil trobar en Spain mecànics que coneguin aquests cotxes) no els tallers oficials on solament fan el manteniment programat en els manuals, aquests són per als cotxes de sèrie-calli, sent els nostres tallers de confiança a Madrid, el  David dos Santos  qui malgrat la seva joventut, la seva passió per la Marca li fan ser un dels especialistes de referència, una passió que ja li ve heretada del seu pare, fundador del taller i com a bon portuguès, gran coneixedor dels air-cooled.

 

Altres tallers de més renom potser, es van mostrar com molt incompetents quan van haver de treballar sobre cotxes ja més evolucionats i específics …..concretament els famosos jueus dels Alamos

Una bona mostra, podria ser nostre Porsche911 3.0 RSR Gr.4  ex-Carlos Rodrigues, amb un Palmarès de quatre Campionats consecutius de Velocitat per a Clàssics a Portugal, en 1999, 2000, 2001 i 2002 ………

Alguns dels components del motor d’aquest 3 litres de 1974, especialment la bomba d’injecció mecànica MFI a Espanya, ningú la coneix prou, per posar-la a punt, i solament a Alemanya o a Portugal, són prou experts i apassionats de treballar sobre unitats 100 % de competició clàssica com aquest model i superiors.

A l’apartat de pilots de prestigi i amb àmplia experiència, hem tingut fins ara com a desinteressats assessors i monitors a més de la reconeguda rapidesa i excel·lent sensibilitat per posar a punt i provar els cotxes per part de Fran Staedtler, al Campió d’Espanya de GT Antonio Castro, el rapidíssim David Bosch un altre pilot amb un excel·lent palmarès i dots innates per al pilotatge, etc……

David assessorava a Fran en la posada a punt de l’exigent Porsche 997 GT3 Cup que estrenava en el Circuit de Xest i on l’experiència del ràpid pilot barceloní amb diversos Campionats a les seves esquenes i exmembre de l’Equip Español de F-3 van ser molt útils per progressar ràpidament.

David quedava gratament sorprès per l’eficàcia i encertat setup emprat en el Cup de Fran pels nostres amics de BELI Motorsport que coneixen tots els secrets d’aquests “pura sang”.

A la imatge superior, un Fran Staedtler perfectament adaptat ja al nou Cup amb canvi seqüencial, es permetia rodar ja en la temporada 2005, en el debut del Cup a Spa en els temps dels millors Cup Europeus, amb els quals podia mesurar-se per veure el seu nivell dins d’aquesta categoria de pura sang.

A la imatge superior, un Fran Staedtler perfectament adaptat ja al nou Cup amb canvi seqüencial, que  equipaben els 997 Cup ja en la temporada 2005, en el debut del Cup a Spa en els temps dels millors Cup Europeus, amb els quals podia mesurar-se per veure el seu nivell dins d’aquesta categoria de pura sang.

Un altre dels pilots que ha oficiat en moltíssimes ocasions de monitor i test driver, ha estat nostre amic Antonio Castro (Campió d’Espanya GT 2009), que sempre té un consell i unes paraules d’ànim i afecte als moments difícils per a qualsevol dels quals estem “aprenent”.

Antonio és un pilot amb una experiència dilatadíssima i que ha corregut en multitud de copes (especialment les conegudes Copes Renault dels 80) i en gairebé tot el que era factible de pilotar. Seria dificil trobar tanta experiència acumulada en una altra persona.

Per part dels nostres amics portuguesos, Francisco Santos i Bento Amaral, a més d’algun altre pilot, també ens varen ajudar especialment a Estoril i Braga de monitors, explicant-nos els secrets per anar ràpids en aquests traçats que ells tan bé coneixen.

En la inferior Antonio al costat de Juan Carlos Zorrilla, provant el Porsche 964 RS N/GT del segon, al mateix temps que li mostrava la forma de pilotar eficaçment aquest cotxe, nascut per als circuits.

Una altra de les classes magistrals d’Antonio, en aquest cas al costat de Venancio Souto i el seu afinat Porsche 996 GT3 de la qual sens dubte Venancio va treure molt bones conclusions per millorar i comparar el seu pilotatge i el d’Antonio.

Venancio com a bon asturià, és un dels pilots (potser el que més) ha evolucionat a bord dels exigents GT3 de tota la nova hornada que sobre ells (en substitució de les seves anteriors muntures) van començar els seus entrenaments a l’inici de la Temporada 2007.

Per la seva banda, Antonio acostuma a utilitzar per als entrenaments el seu sorprenent Porsche 968 CS. Un cotxe molt evolucionat a l’apartat de xassís i amb un pes molt baix per la utilització de fibra en pràcticament tota la seva carrosseria, sorprenent a propis i estranys per la rapidesa i  efectivitat del conjunt.

El Porsche 968 CS d’Antonio, malgrat la seva relativa escassa potència en comparació dels Cup, sorprenia a  molts pilots forans per la seva elevada eficàcia, fruit d’un pes mínim i  molt inferior al dels seus rivals ……. i que al costat de les expertes mans d’Antonio, rodava rapidísmo en qualsevol traçat superant en les frenades com aquesta de la Source als pilots dels 997 Cup

Pel que fa al resultat assolit amb aquesta combinació d’entrenaments i envoltats del millor equip “humà” tant en el tema tècnic com de pilotatge, considerem que el resultat ha estat excel·lent hem sabut optimitzar els recursos personals de cada pilot de l’equip, amb el que s’han aconseguit grans millores personals.

Així és el cas d’un dels nostres pilots més carismàtics, Venancio Souto començava els seus entrenaments amb l’equip a bord d’un Porsche 996 Cabrio ….. per passar poc després a fer-ho a bord del seu actual cotxe per pista un adequat 996 GT3 amb “algunes” secretes evolucions (el respon amb un somriure a aquesta pregunta) que li fan ser un pilot més ràpid en cada nova sortida.

Aquesta pujada de nivell, fa que Venancio pugui mesurar-se sense complexos en la categoria Racing quan entrenem a Spa-Francorchamps, alguna cosa que en els seus inicis (i els de qualsevol) hagués estat excessivament estresantei difícil, li permet defensar el pavelló espanyol sense  cap complex.

Actualment, el seu nivell de pilotatge, unit al coneixement del cotxe i molt important, el seu coneixement de les gomes que utilitzem (pressions, temperatures) unit a un setup específic i ben adaptat per a circuit, permeten a Venancio plantar cara a qualsevol.

A manera d’exemple del treball realitzat en l’equip i prenent com a referència un dels cotxes amb el qual hem treballat des del principi, desenvolupat per Fran i els nostres amics de   podem veure clarament l’evolució d’un dels nostres cotxes el Porsche 964 RS-Bale de l’Equip.

   logoclassicstaedtler  

Evolucionant sense parar .., una altra Filosofia de l’Equip


Un cotxe que de per si, ja comptava amb una excepcional base, però amb substancials possibilitats de millora, donada l’extrema eficàcia, bondat del seu xassís i la seva escassa potència inicial 260 cv. el que el feia “lent” entre els Cup 997 (molt normal al ser un Cup de feia 16 temporades) i que el cotxes de cursa evolucionen cada any (Spa ens proporciona cada any, tres interessants dies d’entrenaments, amb l’avantatge afegit de poder comparar el nostre ritme amb el de pilots de tota Europa) alguna cosa important per corroborar els possibles progressos, cosa d’una altra forma molt complicada sense referències.

 

Pel que fa al 964 RS, com us comentàvem, passava de rodar amb certes dificultats en la categoria gran (més de 15 anys més antic que els actuals… als quals s’enfrontava)…….. a ser un dels RS més ràpids d’Europa, superior als 996 i 997 GT3 sense evolucionar i en les parts on la potència no era primordial, més ràpid que alguns 997 Cup en pas per corba, amb la cuidada preparació a la qual havia estat sotmès a  a alguns Cup, amb un pas per corba tan ràpid o més que ells i una frenada excepcionalment curta.

Un dels millors race cars concebuts per Porsche Motorsport i que 18 anys després d’haver creat aquest model per disputar la seva famosa Porsche Cup i Supercup, encara sorprèn per l’efectivitat assolida amb el “RS-92″pels enginyers de Porsche, on les sigles R, RS i RSR són sinònim d’alguna cosa especial dins del models “especials” que llueixen aquestes lletres de la Marca de Stuttgart.

Entre les dues instantànies, la superior i inferior hi ha dos anys de diferència,…. però un gran treball tècnic per part de l’Equip el que s’ha traduït en una millora d’1,5 segons per km el que en el traçat de Spa-Francorchamps va suposar ser més de 10 segons més ràpids (abans i després del seu desenvolupament) rodant en l’actualitat i sense forçar al màxim en 2’51” regularment en el traçat belga de més de 6 km, i marcant la vr en 2’50″25/100 …., 1.5 segons per km son tot un Món en cursa.

Aquest important pas endavant, no és tot el que aquesta unitat de Porsche 964 RS pot donar de si, doncs queden encara alguns apartats en els quals podem encara millorar substancialment el cotxe i baixar uns quants segons més ….. aquest és el “treball” que ens agrada …… i anem a seguir desenvolupant (entre uns altres) una vegada tancada nostra etapa de pioners en els track-days Porsche.

Actualment, amb l’adopció de noves relacions de canvi, més eficaços, el RS-92 s’ha mostrat encara més ràpid que a Spa-2010

És solament un exemple (d’un dels nostres cotxes) i aplicable a moltes altres  unitats de GT3 que utilitzen els nostres pilots i la seva progressió al llarg de les temporades, una mostra que l’Equip ha estat treballant amb serietat, en la millora de cotxes i pilots.

Visionant el video d’una comparativa entre el nostre 964 RS Cup més evolucionat, girant al costat del Porsche 993 RS Supercup de 1996 pilotat pel nostre amic britànic Phil Schins, que disposava d’aquesta unitat “Original de Fàbrica – que Porsche deixava a rellevants pilots, abans dels G.P. de Fórmula 1 com anteriorment ho havia fet amb dues/tres unitats de 964 Cup, mostren la igualtat entre tots dos cotxes, els dos últims Cup aptes també per rodar per carretera…., el últims Cup’s am els motors air-cooled Flat-6 de 3.6 litres en el cas del 964 (1993) i 3.8 litres per el 993 (1995)

Video on podeu veure el treball de l’Equip

Com sempre una imatge és més eloqüent que les paraules, per aquest motiu us convidem a veure un video dels últims entrenaments de Spa 2010, on podeu observar el magnífic ritme que hem obtingut del RS de l’Equip, sent més ràpid que els GT3 que també pilotaven altres companys de Team.

Paco Ruf, un pilot combatiu on els hi hagi, va començar utilitzant el seu fidel Porsche 993 TTque li va estar donant nombroses satisfaccions donada la potència del conjunt (més de 400 cven el cotxe de Paco) però penalitzat per l’excessiu pes del conjunt.

A la imatge de Dalt superior, Paco amb el Porsche 993 Biturbo pujant el Raidillón, per davant d’un dels Porsche 996 GT3 Cup.

En la inferior, durant uns entrenaments en el Circuit d’Estoril, després de realitzar una virolla abans de la parabòlica.

Després d’extreure-li la cinquena essència al 993 Turbo, decidia adquirir el Porsche 996 GT3 Cup ex-Castro i com gairebé tots els pilots de l’Equip, també donava un important pas endavant en el seu procés de pilotar rápid un Porsche de circuit.

El Cup ex- Team Ardasa, redecorat amb els colors de l’empresa de Linda Tafer (rusa) i Paco Fernández, Events Much-More

….. més sobre els nostres pilots més fidels, i també amics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *