Ultimes Notícies

El 964 RS ja és l’objectiu dels especuladors

 

Els inversors en Clàssics ………

es llancen a la caça de les “50” unitats de Porsche 964 RS que ofereix el mercat


Tal com se sabia des de fa anys que anava a ocórrer, però ara incrementat l'interès per fer-se amb les poquíssimes unitats que es posen a la venda, abans que els preus d'aquests cotxes siguin prohibitius, els més previsors i experts inversors comencen a comprar i acaparar les unitats de 964 RS 92/93 (el cotxe va ser presentat al Saló de Ginebra al març de 1992)
Els preus es mouen entre els 180.000 i els 330.000 € de les millors unitats !
 
 
Sis anys abans !!! que el penúltim dels Porsche creats pel departament de la Marca per a la Porsche Cup i Supercup, amb el qual es pot “circular” fora dels circuits, es converteixi oficialment en “CLÀSSIC” amb 25 anys d’història, els experts en Porsche Clàssics ja estan comprant, les unitats que troben a la venda (evidentment només originals) sabent que el seu valor es multiplicarà fins a xifres molt respectables.
 
 

Quant el Porsche 964 RS es converteixi als 25 anys de la seva fabricació, en un Clàssic, fer-se amb una bona unitat, suposarà veure obligat a desemborsar una xifra molt important, que no deixarà d’augmentar amb el pas dels anys. D’aquí la previsió d’alguns, i la compra per simple especulació d’uns altres.

Evidentment, dins del grup de posseïdors o futurs posseïdors dels RS92, hi ha tres tipus de propietaris com a mínim, però bàsicament són tres.

L’amant del pilotatge pur, sabedor que les sensacions que transmet un bon RS92, són difícilment comparables a les d’altres models i té i fa servir el cotxe com race-car. Un segon tipus, que si bé utilitza el cotxe en circuit o carretera, ho fa amb molt de compte, optant per com es diu, “treure a passejar” el cotxe sense més. I un tercer tipus, que simplement compren el cotxe, el protegeixen sota una funda i esperen que pugi seu valor de revenda.

 
 

Aquesta situació va fer que tal com va transcorrent el temps, augmentant el valor dels RS 92, el seu nombre competint, entrenant o simplement rodant en circuit a ritme de carrera, es veurà inevitablement “minvat” per por a espatllar o “estavellar “una” joia “com és aquest cotxe, però els més incondicionals i que no pensen que la seva major valor és el pecuniari, sinó l’esportiu, sent un dels millors cotxes de circuit de la Marca (exceptuant als GT3 Cup) però que podem adquirir detall preu i dels que hi ha de tots els preus i models, no tenim cap dubte que seguiran gaudint de les excel·lències del penúltim i potser millor race-car de la Marca de Stuttgart en la seva versió coixí de cooled.

Entre els que els fan servir com el millor generador de pura “adrenalina” acompanyada d’unes sensacions incomparables, la llista és amplíssima, de manera que només anem a mostrar-vos una petita representació d’aquest grup de pilots que han gaudit, o segueixen gaudint de les sensacions d’un cotxe que va ser creat expressament per als circuits.

Pilot lligat a Porsche pràcticament al llarg de tota la seva trajectòria esportiva, rapidíssim i combatiu, com no Uwe Alzen i entre el amplíssim palmarès de victòries, va ser Campió de la Supercup de 1992 i 1994

 
 
Durant la disputa de la Supercup de 1992, va haver de lluitar amb pilots convidats de la talla de Mika Hakkinen (a les hores pilot de  McLaren) i un altre pilot de llegenda com és el gran Walher Röhrl
 
 

Sent Alzen, batut per Mika Hakkinen en les dues carreres en què el pilot finlandès de F1 era convidat, però dominant a l’ex rallyeman i llegenda Walter Röhrl que es classificava tercer en aquesta edició de 1993 en el traçat de Mònaco.

A la imatge inferior, el jove Mikka costat de Uwe Alzen i Röhrl, mostrant en les seves cares Mikka i Walter, el divertit que l’hi havien passat amb el Porsche 964 RS Cup en el traçat urbà de Mònaco.

 
 
A la imatge inferior el Porsche Cup Vip oficial, que tota la temporada va lluir els colors de Shell (en aquells anys, espònsor de Porsche) i pel volant del qual van passar grans pilots convidats. A la imatge inferior, traçant el “carrousel” de Nürburgring-Nordchleife.
 
 
Els ràpids i molt fiables Porsche 964 RS Cup, també han participat durant bastants anys, en les mítiques 24 Hores de Nürburgring, una de les proves més dures del Món, al costat de les 24 hores de Le Mans.
 
 
Una de les virtuts més destacables dels Porsche dotats del motor boxer de 6 cilindres refrigerat per aire, sempre ha estat la seva fiabilitat, cosa molt important en les carreres de llarga distància, on sempre han aconseguit meritoris resultats.
 
 
Els nostres bons amics, Daniel Lemm i Jürgen Bach propietaris de també van participar a bord del seu conegut Porsche 964 RS Cup 3.8 en aquesta dura prova que es disputa a l’exigent i dificilíssim “Infern Verd”
 
 
A la imatge inferior, d’esquerra a dreta, el seu company d’equip, Daniel i Jürgen, grans persones i coneixedors de tots els “secrets” de per alguna cosa formen part dels millors Equips de la Supercup actual, dins dels Teams de Walther Lechner i Franz Konrad, aconseguint aquests equips diversos Campionats de l’actual Supercup
 
 
De les seves instal·lacions, va sortir el meu Porsche més apreciat de tots els que he tingut, el vermell 964 RS que els vam comprar i que amb la seva col·laboració i la de Fran Staedtler, hem convertit en una excel·lent i rapidíssima unitat.
 
 
La diferència entre aquestes dues imatges, és una mostra del seriós i expert treball que s’ha fet sobre aquesta unitat WP0ZZZ96ZNS491341 de RS, un cotxe la excel·lent base de partida, és ideal per a desenvolupar i potenciar les seves qualitats, convertint-lo en un excel·lent “pistard” .
 
 
Altres bons amics com Melvin Spears del Porsche Club GB, també rendeixen el seu incondicional homenatge a aquest model creat pel llorejat departament de la Marca, recreant fidelment el cotxe conduït pel rapidíssim pilot argentí Oscar Larrauri.
 
 
Un altre incondicional adicte al RS92 és Charles, membre també del Porsche Club Great Britain i que pilota aquesta fidel unitat amb els originals colors de MAXCOM i Fujitsu
 
 
Rodar junts amb els nostres RS92 són tot sensacions pures, al volant d’un race car que no disposa, a la manera antiga, ni de direcció assistida, controls d’ajuda al pilotatge i en el qual la reducció de pes, comporta que s’hagi suprimit el aïllament tèrmic, de manera que el magnífic motor boxer de sis cilindres, ens transmet “tot” la seva calor a un interior ja de per si, parc en comoditats que el converteixen en un exigent però fidel company de pista.
 
 
Un altre dels RS més ràpids d’Europa, és aquest RS92 amb motor 3.8 de l’equip Passion suís, una unitat rapidíssima a la qual la seva major disponibilitat de potència en baixos (motor 3.8 i possiblement caixa de 6 relacions) el converteixen en tot un espectacle veure-li rodar i més fer-ho en els temps en què ho fa.
 
 

Sense cap dubte, el Porsche 964 RS i al costat del més exclusiu i potenciat RSR 3.8, (amb una cotització actual de 1.300.000 € en el cas del RSR ja en l’actualitat) són objecte de desig i culte per tots els col·leccionistes i Fans de la Marca.

A la imatge Phil Schins amb el seu RSR (ex Wolgang Land) tornant a boxes al costat del seu company d’equip Charles lluint els mateixos colors sobre la seva RS Cup

 
 

El grup de pilots que segueixen gaudint del pilotatge dels RS92 en circuit, són encara a hores d’ara, moltíssims (si bé és una tendència que pot anar en descens en la mateixa mesura que els cotitzats RS92 arribin preus de mercat desorbitats per l’afany de posseir un)

Si bé a molts no els coneixem personalment, atès que estan repartits per tot Europa i els EUA, us mostrem alguns d’aquests privilegiats, que en el seu moment, van triar el cotxe ideal ….. el RS92

A la imatge inferior, una unitat amb els colors que lluïa el 1993, els de l’espònsor Motorola. El 1993 els 964 RS Cup adoptaven les llandes de 18 polzades Speedline (si bé l’ala posterior que llueix el cotxe, no es feia servir a la Cup) on aquest element quedava restringit al aleró movible de la versió de fàbrica.

 
 
La particular i (a la nostra manera de veure) bonica decoració del cotxe Vip Oficial que es va cedir al 93 a Mikka Hakkinen ia altres Vips, s’ha mantingut per alguns dels propietaris, mantenint la decoració TAG Heuer que lluïen els McLaren de Ron Dennis en aquelles dates en F-1 i esponsorizaban a Mikka
 
 
Altres pilots que han mantingut una unitat de Porsche 964 RS al seu garatge, per la “especial” de l’models, les bondats i les sensacions que transmet el cotxe, són nombrosos, i molts ex campions i pilots, a més de Porsche-Fans, compten entre els seus cotxes amb un RS 92.
 
 

Que pilots del prestigi de Walter Röhrl, Michael Irmgartz, considerin a l’RS92 un dels seus més apreciats cotxes i tants altres que conserven un RS92 en lloc destacat de la seva quadra, diu molt sobre les qualitats del cotxe.

Endinsem-nos més en el món dels RS92

 

Porsche 964 RS 92 ….. ràpid, de frenada increïble i un gran pas per corba, motor molt fiable incombustible i tot un cúmul de “sensacions”


A la imatge inferior, un dels RS92 Cup rodant en l’oval de Montlhery …..
 
 
i com a contrapunt al circuit francès una magnífica imatge que ens ofereix tota la bellesa de les 24 Hores de Nürburgring-Nordschleife, que discorre al llarg de 23 km pels boscos de la Muntanya Eifel, on aquest pilot aquesta al volant d’un dels cotxes del Freisinger Motorsport, una altra clàssica escuderia alemanya.
 
 
La llista de Porsche-Fans que utilitzen els fiables i rapidíssims 964 RS Cup, és amplíssima (fins al moment) per aquest motiu us oferim, abans que l’especulació a part a algunes d’aquestes unitats dels circuits i les ancori en una col·lecció privada o un museu, aquestes boniques imatges de la vida esportiva, d’un dels race cars més ‘incombustibles !! sortits del departament Motorsport de
 
 
Bonica decoració d’aquesta unitat d’RS92, amb una decoració típicament europea, amb banderes dels països de la UE
 
 
Tres unitats perfectament cuidades, la primera amb els colors de la Cup Americana, al costat dels Supercup Europeus amb els colors de TAG Heuer i Motorola, ….. magnífica reunió de Fans dels RS92
 
 
En aquesta altra imatge, un dels 964 RS Cup (en aquest cas un dels de la Cup Francesa), amb els colors oficials de la Supercup 93, però amb la diferència dels diferents espònsors, Dunlop i Motul
 
 

Tornant a les temporades 92 i 93, volem mostrar-vos unes imatges pertanyents a les carreres de la Supercup i Cups Nacionals disputades en aquella època, i que des de llavors, acompanyen a la Fórmula 1 com carreres complementàries i sent la Copa Monomarca més prestigiosa del Món.

A la imatge inferior, sortida de la Supercup, magnífic espectacle de dotzenes de Porsche Cup, disputant una de les seves competides curses, comandada per algú molt conegut Olaf Manthey que es proclamaria Campió, abans de fundar la prestigiosa empresa Manthey Racing

 
 
….. i en la imatge inferior, sortida de la Porsche Cup France, amb Dominique Dupuy, un altre dels especialistes Porsche ocupant la pole.
 
 
Si per alguna cosa s’han caracteritzat les carreres de la Porsche Supercup i Cup Nacionals, han estat les seves intenses lluites amb cotxes molt similars, només amb el plus de tractar d’explicar com unico factor diferenciador, amb el millor preparador (dins de les estrictes restriccions del reglament) i la rapidesa dels seus pilots.
 
 
Sens dubte, l’atractiu intrínsec dels GT i aquestes carreres amb cotxes tracció posterior, de poc més de 1000 kg de pes i uns 280 cv de mitjana i gens fàcils de portar al límit, reunien tots els al·licients per ser espectaculars.
 
 
A les següents imatges, podem veure un joveníssim Uwe Alzen, a la Cup 92 (la Supercup s’iniciava al 93) i que s’adjudicaria amb autoritat per davant de tot un gran pilot com Wolfgan Land
 
 
Ja al volant de la versió 93 del RS92 Cup amb llantes de 18 i altres petites millores, Uwe Alzen no podia derrotar a un altre excel·lent pilot alemany i Alfrid Heger, es proclamava Campió 1993, havent de conformar-Alzen amb la segona plaça.
 
 
El 1994, els Porsche 964 RS92, van ser substituïts pels nous Porsche 993 RS, passant els 964 RS92 a disputar proves de GT i de llarga distància, explicant al seu favor amb la seva proverbial fiabilitat.
 
 

Els millors equips van passar a córrer a classe GT amb els RS, o evolucionant els cotxes a una nova versió, els RSR, més potents i lleugers.

Desenvolupats en el transcurs de 1993, amb els nous motors de 3.8 litres, i profusament alleugerits, així com utilitzant els amples de via redimensionats i una ala del darrere més eficaç, entraven en joc les úniques 50 unitats de Porsche 964 RSR 3.8, que desenvolupava per competir contra Ferrari i la resta de GTs.

 
 
Un dels pilots més combatius en aquesta dècada, era el jove Uwe Alzen, fent córrer el RSR amb els colors de Mobil, una unitat que ha deixat empremta.
 
 
Diversos Equips de renom, van començar a competir amb els nous 964 RSR 3.8, com el Mobil-1 d’Uwe Alzen, el de Franz Konrad (actual propietari i manager de l’Equip Konrad Motorsport), etc.
 
 
La fàbrica va decidir llavors desenvolupar una unitat d’RSR 3.8 oficial, per competir al més alt nivell contra la competència, una unitat que posteriorment va ser confiada al famós equip francès Larbre Competition, convertint-se en el més evolucionat dels 964 denominat LM sota la direcció de Norbert Singer i al qual es va dotar d’un motor de 3.2 litres procedent dels utilitzats en els Porsche 962 i dotat amb dos turbocompressors KKK que li conferien una potència de 500 cv. (En estar dotats de les brides reglamentàries)
 
 
Pilotat per Bob Wollek-JP Jarier-Jesús Pareja, aconseguia un immillorable palmarès en 1994, sent 2n de la general a les 24 Hores de Daytona i vencent en les 4h de Paul Ricard i Jarama i en les 24 Hores de Le Mans, també es adjudicava la classe GT2 amb Parella-Dupuy-Palau
 
 

Bé arribats ja al més potent dels 964 construït i desenvolupat pel Departament Motorsport de la Marca en Weissach, és el moment oportú de recapitular i tornar al tema central de l’article ……….

 
Els 964 RS 92 … una inversió segura

Davant la certesa de tenir en la “quadra”, un o diversos RS92, portarà com a conseqüència paral·lela, l’afany dels que inverteixen en clàssics, per fer-se amb alguna unitat sabent que el seu preu es de revalorar de forma clara i sense parar .

De fet, des de 2004, els RS92 no han deixat de pujar de preu, any rere any, i això començava a passar ’14 anys abans que el model pogués convertir-se en clàssic. Un detall que encara ara els neòfits desconeixen, de la mateixa manera que desconeixen que les sigles RS, no són només això (unes sigles com en els models d’ara) sinó que posen el segell a un cotxe “especial” com va passar amb el RS73 de 3 litres o els 993 RS Cup.

 
 

Quan al i varem decidir sota la premissa de Fran, el nostre Team Manager i gran amic, prendre com a base de treball el RS92, pocs coneixien el model, les seves grans diferències tècniques (que no estètiques) sobre els Carrera 2 i fins i tot els menys coneixedors del tema, portaven els seus preferència cap el Carrera 4, un cotxe pesat i de pitjor comportament en pista (excepte sota la pluja) una premissa que avui en dia a ” 2011, encara alguns d’aquests que escriuen en els fòrums, no tenen res clar …. ‘increïble

Comencem a veure algunes unitats de RS92 i finalment vam visitar als nostres bons amics de on tenien una unitat que no estava exposada per a la venda, però si en disposició de ser venuda.

A la imatge inferior, el RS92 3.8 de les 24 hores de Nürburgring i que havien pilotat Daniel, Jürgen i Luhr

 
 
Perfectament protegit de mirades indiscretes, va aparèixer el que des de llavors havia de ser el nostre RS92, una unitat perfectament acurada de 1992, amb petits detalls com les preses del davant de refrigeració de frens i un motor que revolucionava i sonava prometedorament. Aquest cotxe era el que buscàvem ……..
 
 

Unit a l’important factor que el RS ex Lilian, disposava d’un motor que empenyia més que altres que havíem provat, fruit de l’excel·lent posada a punt que havia estat objecte a la unitat comptava amb TOTS els elements originals de fàbrica, llantes de magnesi (especialment) atès que altres unitats, per l’altíssim preu de les llandes específiques …. ja no es trobaven muntades al cotxe i en el seu lloc, havien estat reemplaçades per unes còpies en alumini.

Ni el més petit dels elements “originals” del RS92 faltaven en la unitat que vam adquirir al per iniciar l’evolució del mateix, donades les grans possibilitats de millora que oferia el model, en xassís, frens i motor, punts forts ja de per si en els RS92 (excepte en la versió Touring i America)

 
 

Des de la perspectiva que tot i estar destinat a esdevenir un race-car més evolucionat, la importància que presentava la unitat, és que en disposar de “totes” les peces originals, podíem reconvertir-lo en qualsevol moment, de nou en una unitat estrictament de sèrie, cosa de importantíssim valor per a la seva venda a col·leccionistes (una possibilitat que tot i que en cap moment hem contemplat, és de vital importància, poder recuperar, si cal, la total originalitat de fàbrica del cotxe, ja que peces originals , ja no es poden adquirir noves)

A la imatge inferior, el RS92 l’Equip, encara amb les seves especificacions de sèrie, era capaç de enfilar-se al podi del Ral·li d’Ivern 2004 en tercera posició amb Josep Piñol-Angels mostrant la versatilitat del RS fora dels circuits, escenari per al que havia estat dissenyat pels enginyers en Weissachs

 
 
Amb els primers resultats obtinguts a bord del nou RS92, que havia vingut a substituir a l’anterior 964 C4, maldestre i pesat … l’Equip format per Josep Piñol-Angels Galiano, tornava a adjudicar-se la primera posició entre els participants de la territorial Catalana en el Certamen del Club Porsche Espanya 2004, per segon any consecutiu.
 
 
Comptant amb l’excel·lent base d’un cotxe competitiu i amb moltes possibilitats de millora, ja el 2005 i integrats completament en el ens centràvem exclusivament en els circuits i l’evolució del RS92, una millora constant, sostinguda i planificada pel team manager de l’Equip , amb uns resultats magnífics.
 
 
Al costat de les millores de xassís i de motor realitzades per Daniel i Jürgen, de sota el criteri de Fran, es van adoptar definitivament les lleugeres llandes BBS de 18 “en substitució de les de 17” de la versió 92 (els Cup de 1993 també van adoptar les llandes de 18 “i de procedència Speedline per disputar la Supercup)
 
 
Després d’aquestes modificacions i l’adopció de les llantes de 18 polzades de 8,5 davant i 10 darrere, el nostre RS92 es mostrava ja el 2007 més ràpid que el 996 GT3 MR (el millor del els GT3 de què disposàvem) i que també havia estat desenvolupat per Fran, el nostre Team Manager.
 
 
Darrerament el RS92 l’Equip, ha consolidat la seva supremacia, fruit de petits retocs en la seva configuració, sobre els 997 GT3 i GT3 RS, grans cotxes amb més de 100 cv que el nostre RS92 Bale però en el cas dels GT3, amb massa concessions a la comoditat, controls de tracció, etc. que eleven el seu pes, deixant-los en inferioritat de condicions, davant d’un bon RS92 en el qual tot el superflu va ser desestimat en el seu moment pels enginyers de i on més de manifest es van utilitzar els conceptes bàsics d’un bon race-car.
 
 

El més interessant del RS92 l’Equip, és que la seva evolució …. ‘no ha acabat !! ja que fins ara només hem recorregut a la seva incombustible bòxer 6 cilindres de 3.6 litres Quant millorarà amb un motor de 3.8 l i una fuita doble de RSR ……? aquesta faceta és la més atraient d’un model com aquest de 1992, el divertit i gratificant que és treballar al i el gran marge de millora aplicable amb bon criteri.

Tota aquesta aventura va començar a mitjans del 2004, quan per una quantitat de € que en aquells anys ja doblava amb escreix la de qualsevol 964 Carrera 2 (però que en l’actualitat s’ha quedat en ridícula) vam aconseguir el nostre RS92 per a l’Equip, sent un dels primers que es van portar a Espanya, ja que com us comentàvem abans, era un cotxe amb un potencial desconegut per als neòfits. Encara hi ha qui no entén, com un cotxe fabricat per fa 27 anys !! …… pot superar els actuals 997 GT3 …… en aquest reportatge, hem tractat de mostrar-(algunes) de les raons.

 
 
 
Posteriorment, i abans que la crisi actual, frenés el mercat financer, els RS92 ja havien assolit valors de compra (bones unitats, s’entén) que es movien entre els més de 190.000 € i en alguns casos, superiors als 330.000 €. L’actual crisi ha alentit les transaccions i els preus per als que tenen necessitat de vendre, però no hi ha dubte que d’aquí a poc temps, fer-se amb una bona unitat original de RS92, suposarà un desemborsament bastant superior a les xifres abans indicades .
 
 

Només indicar, que a manera de referència, els anteriors Porsche 911 RS73, es mouen tots (els originals) en xifres superiors als 200.000 € i fins i tot algunes unitats comencen a fregar els 290.000 €.

Només cotxes tan “especials” com els marcats significativament com “RS”, com ja ocorregués amb el cotitzat RS73 de 3 litres, els RS92 i els seus similars, poden presumir que en el moment de la seva sortida al mercat costessin 145.540 DM al canvi ( 12,5 milions de les antigues pessetes) i d’aquí a uns pocs anys, fer-se amb una bona unitat ens suposarà un desemborsament estimat d’entre 25 i trenta i tants milions (190 / 300.000 €)

Aquest augment de la seva cotització, només ho aconsegueixen cotxes “molt especials”, ja que un cotxe qualsevol és un bé de consum i per tant, peribles en la seva immensa majoria, aconseguint un valor residual o només testimonial, en comprar un altre.

 
 
 

Sense cap dubte, la saga RS coixí de cooler (els nous RS water-cooled no compten com a models que hagin d’entrar en aquesta dinàmica) gaudeixen d’un prestigi i un valor, com el de les bones obres d’art, que no deixen de revaloritzar amb el pas del temps i l’escassetat d’unitats disponibles ……………

Un concepte que ha donat la raó als veritables experts en Porsche, és que el 964 RS92 es convertirà sens dubte en un cotxe de “llegenda” …… igual que ocorrerà amb l’últim en què va recaure aquest honor, l’últim d’una “saga” de cotxes de carreres, aptes per utilitzar fora dels circuits, el Porsche 993 RS ……

A la imatge inferior, una de les millors unitats de 993 RS Cup, el cotxe VIP Oficial de 1995, propietat d’un bon amic, Phil.

 
 

Possiblement, el preciós 993 RS Cup, pugui ser l’últim de “Col·lecció”. Desavantatges de la producció en grans sèries i enormement automatitzada que podem veure ara a Leipzig …. el progrés?

Encara a risc que pugui semblar una frase nostàlgica, en el món dels race-cars, realment “temps passats, van ser sens dubte millors” ……

Rebeu una cordial salutació des de la redacció de i si teniu l’oportunitat d’adquirir una unitat de RS92, no dubteu en fer-ho, això si …….. ‘No per guardar-lo al garatge ……. . 1 race-car, és per gaudir-lo a la pista !! No ho oblideu, el temps passa, i les oportunitats de fer coses reconfortants ….. també.

Al tenim com a norma aquesta màxima, i predicant amb l’exemple, sempre intentem avançar una mica més, així que aquesta setmana ens tindreu rodant amb els cotxes de l’Equip en ……….. ‘ adrenalina en el seu estat més pur !!

 

El nostre agraïment a Marc Serrat (enginyer) de per la seva col·laboració en aquest projecte
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *