Ultimes Notícies

Un 911 molt especial … el 2.5 ST

     Un 911 molt especial …… el 2.5 ST  (1972)

      En primer lloc, una mica d’història

envers el ST aquest cotxe de cursas carrera-clients

La història del Porsche 911 2.5 ST, comença en 1972, quan    decideix construir un nombre molt limitat de cotxes carrera-client, perquè disputin el Campionat Mundial de Constructors, l’Europeu de GT i les Sèries IMSA Camel

El nombre de cotxes de fàbrica construïts per a aquesta fi, es va limitar a 7 unitats, que els equips de Kremer Racing i Peter Gregg amb els colors  de Brumos, es van encarregar de fer córrer en els tres Campionats.

Dos motors especials estaven preparats per muntar en els ST 72, el de 2.466 cc i un altre de 2.492, depenent de les necessitats del client.

En tots dos motors es van utilitzar materials lleugers i especials, que oferien 270 cv a 8.000 rpm (80 cv més que en els S i I de sèrie)

El sistema d’escapament del 911 2.5 ST, també era específic d’aquest model de competició. Podent apreciar a la foto inferior, la seva col·locació, sota el Flat-6 air-cooled

Els enginyers de logo_porsche van posar especial cura en la reducció de pes del conjunt perquè el pes total del ST, quedés finalment establert en uns excel·lents 960 kg, la qual cosa suposava un “alleugeriment” de 100 kg pel que fa al 911 S de base.

Dotat de llandes Fuch de 8×15 davant i 9×15 darrere. Caixa del canvis mod. 915 de  5 relacions i d’una suspensió de duresa adequada al seu ús en els circuits.

Aquesta preciosa unitat original que va pertànyer a Chris Sthal, conserva en les seves portes, els noms il·lustres dels pilots que l’han pilotat habitualment, Walter Röhrl, Christian Geisdorfer, Jürgen Barth i el mateix Chris Stalh

Els 911 2.5 ST a més de convertir-se en els GT més efectius i ràpids, també es van mostrar molt fiables, la qual cosa els permetia acumular victòries en l’Europeu de GT, el Mundial de Marques i el Campionat IMSA Americà.

John Fitzpatrick, guanyava cinc de les 9 carreres del Campionat Europeu de GT, en Nürburgringper davant de Jürgen Neuhaus i ClemensSchikentanz, tots a bord dels 911 2.5 ST

El ja (desaparegut) i llegendari equip  al costat del pilot britànic, no van donar opció als seus rivals, a més de consolidar als Porsche 911 2.5 ST com els cotxes més efectius.

Amb aquest acaparador debut de victòries, el Porsche 911 2.5 ST es convertia en un altre dels Mites que han sortit de la fàbrica de Zuffenhausen.

La victòria més important per   era la consecució del Campionat del Món de Constructors, on Hurley Haywood, al volant d’un dels Porsche 911 2.5 ST (l’últim any, abans d’adoptar els seus llegendaris colors blanc-vermell-blau en els seus cotxes) en 1972 el STera taronja, s’adjudicaven les 6 Hores de Daytona, les 12 Hores de Sebring, els 1000 km de Nürburgring i la Targa Florio …….

Rematant la temporada amb una altra victòria, amb un ST on es va muntar el primer motor dels llegendaris 2.7 litres RS,  s’adjudicaven els 1000 km de Zeltweg.

En l’imatge de sota, Hurley Haywood amb els seus colors definitius ja en la temporada de 1973, on es passava a utilitzar el victoriós Porsche 911 2.7 RS 73 …… (però això ja és una altra Història que us explicarem, al seu moment) ……….

Deixant enrrere aquest incís sobre el RS 73, tornem a centrar-nos sobre l’objecte d’aquest reportatge, l’exclusiu    911 2.5 ST

L’especial d’aquest motor ho demostraven els 270/275 cv que s’extreien alleugerit les peces del motor de 2.5 litres, fent ser5vir el magnesi, obtenint-se un extraordinari rendiment per a un  motor atmosfèric de donaba 108 cv/litre i l’elevat règim de gir, 8.000 rpm al que podia girar el motor sense cap problema, mostrant la llegendària fiabilitat que dotaven els enginyers de Zuffenhausen a les seves realitzacions.

Tot això conjuminat a una relació peso/potència de sol 3,55 kg per cv, convertien al 2.5 ST en un veritable race-car amb tots els ingredients per assolir  les victòries.

Si be el seu desenvolupament inicial va estar lliggat estretament a la competició en circuit, les bondats del cotxe, el van convertit en una excel·lent cotxe també pels rallyes dels 70 i els actuals moments, als Rallyes de Classics.

A les imatges dues magnífiques i restauradas unitats per Sprintline-Motorsport al costat d’un pilot d’excepció en el Mundial de Rallyes, l’ex-campió del Món Walter Röhrl

Per  l’afortunat que trobi una unitat original de 911 2.5 ST (una cosa molt dificil i cara), la cotització d’un d’aquests exclusives unitats, estàba en aqueslss moments (2011) entorn dels 200.000 € ara (2018) no vull mi imagi9nar el seun alt mpreu, si bé és habitual que es facin rèpliques que oscil·len entre els 120/180.000 € (2018), molt ben fetes del realment “especial” d’aquest model, és el seu motor !!

En la imatge inferior, una de les unitats originals, present en molts esdeveniments de clàssics, on segueix sent un cotxe rapidíssim i efectiu, si bé necessita d’unes bones dots de pilotatge, es un cotxe complicat perque es més curt y nervios que els altres 911.

Aquesta mateixa unitat que vam estar veient a Alemanya, on en aquells moments estava a la venda, al costat d’una altra unitat de color taronja. Ara l’actualment, és molt difícil trobar unitats originals en venda.

En aquesta altra imatge, en el Circuit de Spa-Francorchamps, el llegendari traçat, la història del qual va lligada a la de la Marca de Stuttgart

També Walter Röhrl-Geisdorfer van participar en ral·lis Clàssics amb un 911 2.5 ST.  A la imatge al Circuit de Nürburgring-Nordschleife al event del OTGP (d’arrera la foto la meva compaña Angels y copitot, mirant-se el ST del nostres amics a la prova Chris Sthal i Walter Röhrl

Una altra de les unitats “originals” que està en mans d’un altre afortunat propietari, era utilitzada per Bjorn Waldegaard en el Campionat del Món de Rallyes.

Un pilot anglès propietari de la ex-unitat de fábrica que va pilotar el suec Björn Waldegaard, disputant , el Campionat Britànic de Rallyes Clàssics

A l’edició 2004 del Old Timer Gran Prix, vam poder conèixer personalment a Chris Stalh, amb el qual freqüentment compartíem informació.

El nostre bon amic, es trobava participant en el OTGP a la seva classe GT 72, amb el ST, que freqüentment pilotava en alguns importants rallyes com el Köln-Arwehiler que discorre pels voltants del Ring. En aquest anys pilota un conegut Porsche 934/5 dins el Championat Historic Racing de circuits.

La unitat de Chris Stalh, oficial de fàbrica i amb companys com l’enginyer de la Marca JürgenBarth i les màgiques mans de Walter Rörhl, és sens dubte una de les millors de les existents.

Mantinguda i restaurada pel prestigiós especialista Stimming, una unitat perfecta …. com totes les originals.

Una altra unitat original de 911 2.5 ST restaurada per Stimming, els qui també mantenen la unitat de Chris Stahl i Walter Röhrl

Aquí podeu apreciar una altra magnífica unitat de 2.5 ST, en aquesta ocasió en una carrera de GT Classics a Spa-Francorchamps.

Un model de la Marca, que al any 1972 es va imposar en els tres Campionats més importants, mostrant a la competència, que quan  s’imposabe el repte de fer un cotxe guanyador, els seus enginyers aconsegueixen els seus objectius.

El prestigi d’aquestes set unitats carrera-client de Porsche 911 2.5 ST construïdes pels enginyers de Zuffenhausen, per disputar la temporada de 1972, és una mica del que pocs models poden presumir en haver conquistat els tres campionats en què van ser alineats, Campionat Europeu de GT, Campionat Mundial de Marques i el Campionat IMSA Americà.

Per mèrits propis, és un model que forma part important de la dilatada Història de la Marca en competició i que ha atorgat “tot” el prestigi que gaudeix  ….. un prestigi esportiu que cal seguir cuidant (al marge de la producció comercial) i sense el qual la Marca germana, no seria el que és …. un objecte de desig.


El nostre agraïment a Marc Serrat (enginyer de)  per la seva col·laboració en aquest projecte de fer correr el nostres cotxes. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *