911 air-cooled 37 anys de valuosa exclusivitat

logofin_002

  Porsche 911 air-cooled, 37 anys de valuosa exclusivitat

  

El fet que cada any que passa, el seu valor i preu siguin més alts, si tenim la sort de trobar el model de curta producció, o qualsevol altre 911 que desitgem, perquè alguns és impossible aconseguir-los per la seva exclusivitat i el plaer que senten els seus afortunats propietaris en posseir-ho, és molt senzill i aquesta introducció pretén explicar els motius de perquè un Clàssic tan atemporal com és el 911 i de tots aquest cotxes (com el Jaguar Type-E) i d’altres son tan preuats en el Món dels Col·leccionistes o senzillament el dels afeccionats que desitgen posseir un Clàssic, que es mou al marge dels cotxes de catàleg que ofereixen les Marques des de fa deu o vint anys.

05Sin-título

A manera d’introducció, i a mesura que totes les Marques, o gairebé totes, fan cotxes idèntics, sense personalitat, que solsament es diferencien per l’anagrama (dins del seu segment, s’entén) que el segment mitjà i d’ús quotidià, a més de les aliances entre Marques, que fan que molts d’ells, comparteixin els mateixos motors, xassís i elements comuns i fins i tot estètica i característiques, com si fossin electrodomèstics de consum.

 

Bugatti 1920-1930- la bellesa en el seu estat més pur.., una obra d’art i enginyeria

Fa només unes dècades, els cotxes de cada Marca, tenien el seu segell i filosofia personal, adoptant cada grup d’enginyers, les solucions mecàniques i dinàmiques que consideraven més adequades, però amb les absorcions entre elles i a mesura que aquests “mags” anaven deixant pas al disseny per ordinador, optimitzant però al mateix temps despullant de personalitat a les diferents Marques, actualment, és igual, dins d’un segment, quin cotxe es condueix, tots són gairebé iguals (a excepció dels de molt alta gamma, o gairebé exclusius i prohibitius)

 

Un altre autèntic Mite, un race-*car inoblidable Ford GT-40 1966

Les fusions entre fabricants de cotxes en diferents grups, Citröen-Peugeot, Renault-Nissan-Dacia, VW-Audi-Seat-Skoda-Porsche, BMW-Rover, etc. Van matar aquella personalitat pròpia que tenien per exemple tots els Citröen, a manera d’exemple i la resta, van seguir el mateix camí.

Citröen DS-23 1972

Un altre dels exemples de l’interes pels Clàssics, que des que fa uns 100 anys, va començar la construcció de cotxes en USA i Europa (AstonMartin i Chevrolet compleixen 100 anys com a Marca) tots, absolutament tots, tenien la seva personalitat, eren diferents, amb dissenys que enamoraven o odiàvem, però cadascun dells s’utilitzaven tècniques i dissenys diferents.

Mini Cooper S Rally

Aquesta diversitat de conceptes i filosofies, va començar a morir amb l’entrada del nou segle, i des de llavors, s’ha perdut gairebé tota la màgia d’aquells cotxes “màgics” arribant algunes Marques a tornar a produir algun remake dels seus antics models (Ford GT-40, el simpàtic Mini anglès pero ja per la alemanya  BMW, l’inoblidable Escarabat per VW) però cap d’ells, tenien ja gens en comú amb la màgia del cotxe en què s’inspiraven i inspiren……… autèntica adrenalina solsament amb admirar-los, enjegar els seu motors, i per d’amunt de tot, posar-se al seu volant. Per tant, lògics els seus altísims preus amb el desig que tenim molts per posseir-los.

 

Alpine-Renault A-110 (1973)

El Alpine-Renault A-110 que es fabricava en Dieppe, amb una carrosseria totalment de fibra, adoptava la solució d’estar unida a un xassís en forma de doble T.
Un esportiu tan especial en la seva concepció, que ho ha convertit en una cotitzada peça, sent únics i irrepetibles els exemplars que sobreviuen. Tot un luxe posseir una de les populars “berlinettas” franceses, una Marca, Alpinerealment artesanal que va ser engolida per la Regie Renault.

 

Algú pot resistir el “desig” de posseir i pilotar un Jaguar I ? …  ¡ Crec que no, si és un amant de l’art i els Clàssics, perquè mai es tornaran a construir cotxes com els de dècades passades ……. !

Es va perdre la Màgia i l’art dels enginyers en la seva construcció, que ara s’optimitza, espai-prestacions-consumo-elements comuns per abaratir costos, mitjançant el disseny per ordinador que utilitza la lògica, la solució més rendible per a la seva fabricació, però no és capaç de clonar (afortunadament) la Màgia dels Alfa-Romeo, Bugatti, Jaguar, ni la diferència de conceptes entre cotxes alemanys, italians, francesos, britànics, asiàtics o americans.

Un altre creixent moviment, que ens demostra clarament, que per a algunes persones, un cotxe, és “una mica més” que un simple mitjà de mobilitat, com ara aquesta de moda, és l’auge dels Salons i Esdeveniments de Clàssics.

L’última edició de la Techno Classica de Essende 2016, va tenir una afluència de visitants superior als 200.000 entusiastes dels Clàssics, amb expositors de 41 països i més d’1.250 expositors.

Quant als preus, realment són molt alts, poden semblar desorbitats, però qui desitgi tenir per exemple una unitat del purista Ferrari F-40 no va a trobar cap per sota d’1.3 o 1.6 milions de €, perquè hi ha els que hi ha, i qui desitgi un, no té més remei que pagar el seu valor de cotització, com un bon quadre o obra d’art, que en realitat és el que són molts d’aquests meravellosos cotxes.

 

i ….de posseir un model irrepetible …. un veritable Luxe, cada any que passa, més benvolgut i exclusiu, per als amants dels cotxes Mítics que ja mai es tornaran a fabricar, com a punts altres objectes i Marques de culte entre els col·leccionistes.

Pel que fa als models de Marca  que ens ocupa en aquestes pàgines, el seu model 356 primera versió de 1948 i les seves posteriors versions A (1955/1959), B (1959/1963) i C l’última (63/66) es van construir un total de 76.313 unitats, (primera versió-7.627) (del 356/A 21.045) (de la versió B, la més venuda-30.963 unitats) i finalment del (356-C que ja va haver de competir amb la versió 912 i 911 de la Marca de Stuttgart, 16.678 exemplars) que en total van sumar una producció de 76.313 unitats, per tant, no és d’estranyar, que qui desitgi posseir una d’aquestes unitats, els preus d’un d’aquests mítics Clàssics, supera els 200.000 € podent superar els 400.000 € en algunes unitats molt cuidades.  I si el model que desitgem és un Speedster els preus augmenten proporcionalment uns 100.000 € més, alguna cosa molt lògic, donada la bellesa i exclusivitat d’aquesta versió.

 

Si ens comprem (per exemple un BMW Seriï 3 Coupe) per posar un exemple, sens dubte és una excel·lent compra, però ……, 10 o 15 anys després, el seu valor és totalment “residual”. Perquè? doncs perquè és un cotxe de gran sèrie, hi ha milers com l’i acaben com a cotxe de canvi per a l’adquisició del nou, revenent-se l’usat, a preu de saldo.

Són grans cotxes, ben construïts, que ens ofereixen un excel·lent servei i molt equilibrats, però que com les “rentadores” quan apareix el nou model, passen al reciclatge, és així de simple, desapareixent milers de models, si no tenen alguna cosa “especial” que els mantingui com un “objecte de desig”.

Fins i tot un model benvolgut al seu moment “sol” per la gent més racing, igual que poc conocidoy amb poques unitats venudes, com era el Renault 5 Alpine, després de 33 anys (vaig comprar un que conservo però que vaig haver d’encarregar a la Regie (a Espanya se servien per encàrrec) i malgrat no ser dels Renault més buscats, com és el Turbo 1 i 2 de motor central, el seu valor de compra nou, s’ha arribat a duplicar, passant del poc més d’1.000.000  de les antigues pts que costava a Catalunya a demanar-se per unitats en perfecte estat, entre 20 i 25 mil € el que em sembla un preu excessiu, però, cada dia queden menys en bones condicions, i el que és segur, és que sempre valdrà més del que va costar en 1982/1983. El motiu, el de sempre, l’exclusivitat i les poques unitats fabricades.

 

Si a nivell d’un simple Renault 5 Alpine Turbo de 1394 cc. amb poc més de 100 cv de potència i 830 kg de pes, s’ha produït aquesta revaloració, com no va a produir-se en els sempre admirats, Miticos i Històrics Porsche 911 air-*cooled ?

Recapitulant i centrant-nos en els Porsche, tant els air-*cooled, com els antics models de competició, anteriors a l’aparició dels 996 GT3, que va suposar el final de la producció dels air-*cooled i per tant, la seva entrada virtual en el Selecte Club dels Clasicos.

Tots l’experts, entre ells Klaus Bhörer, el fundador del Club Porsche Espanya, a més de porschista fins a la medul·la, 20 anys enrere, ja intuïen el que passaria en un futur encara llunyà, amb els Clàssics Porsche air-*cooled, i el seu consell invariable, era, si es demanava la seva opinió, comprar sense dubtar-ho !, especialment alguns models especials, la qual cosa més buscats, serien  en un futur a mitjà i curt termini, cotxes molt valorats, com al seu moment va ocórrer amb el Porsche 911 2.7 RSde 1973.

En la imatge inferior, una altra de la Joies produïdes per Porsche Motorsport, el 911 ST2.5, que pilotaven en el Old Timer Jürgen Barth-Chris Stahl i Walter Röhrl, amb l’assistència dels famosos preparadors Stimming

 

Bona prova d’això, ens la va donar Klaus, quan en el Old Timer GP en 2004, va tornar després d’haver adquirit aquest magnífic Porsche 959 que havia pertangut a Hans J.Stuck, el conegut ex-pilot de F1 i posteriorment de Resistència amb BMW i Porsche. Una gran adquisició per la seva part, Klaus Bhorer una gran coneixidor dels Classics i Porsche.

 

El més important, era localitzar unitats en perfecte estat, i, encara que en aquells anys, ens semblés que tenien un preu molt alt, això no anava a ser gens, més aviat gairebé una ganga, 15 anys després, a més de l’orgull que suposaven tenir una d’aquestes unitats tan especials en el nostre garatge.

Comprar una unitat que desitjàvem tenir, suposava dues coses que anaven aparellades, l’orgull o capritx de ser el propietari d’aquesta unitat concreta i saber que aquest desig, no suposava un desemborsament important però a fons perdut com amb un cotxe a l’ús actual; suposava invertir en alguna cosa que amb el temps, pujaria de valor de forma segura i continuada

Angie i jo, per la nostra banda, estavem a la recerca d’un Porsche 964 RS-92, el preu del qual estava en aquells anys, cotitzat a més del doble del que podia costar una unitat de Porschye n964 Carrera 2 o 4, però els RS ere un producte desenvolupat pel departament de  per reemplaçar als seus 964 Carrera 2 de la Porsche Cup, que es disputava ja en aquells anys 90, com a carrera prèvia a la majoria de proves de la Fórmula 1, i que dinàmicament, era tremendament superior als seus germans de carrer, a pesar que seguia sent un cotxe que podia usar-se diàriament, si bé, sense les comoditats que disposaven els 964.

Per adquirir una bona unitat, és imprescindible la paciència, i quan després de tres dies de veure diverses unitats que no estaven perfectes, o que mancaven d’algun dels seus elements originals, com les exclusives llandes de magnesi, assumíem que la cerca anava a resultar infructuosa i tornaríem a Barcelona sense haner pogut trobar la unitat que buscàvem, va anar precisament Klaus Bhörer, qui ens va dir, que n’havia vist un, que no estava exposat a la venda, però que en els  coneguts especialistes de Andernach, amb els quals Klaus acostumaba a treballar amb la seva col·lecció de Clàssics, hi havia una unitat, tapada amb una lona, i que estava perfecta per comprar, si ben el seu preu no era baix, era el que el cotxe realment valia en equells momens….

…. però ara setze anys després el seu preu s’ha multiplicat per cinc… quines altres coses ofereixen un rendibilitat d’inversió tan alta com un Clàssic ? …. no moltes.

 

No ho varem dubtar ni un moment, Klaus ens va dir el que sempre havia estat el seu lema, pot ser car, però és un gran inversió, i si Klaus deia que era una unitat “perfecta”, donada la seva experiència, devia ser-ho  segur.

Així que l’endemà, amb el 993 Biturbo i acompanyats per amics de l’expedició a l’Òlt Timer GP vam ser a veure a Daniel i Jürgen, ens va mostrar el cotxe, ho provem, i era una meravella de reaccions, comparat amb el nostre anterior 964 C4.

Es tractava d’una unitat 964 RS lightweight amb menys de 50.000 km perfectament cuidada i en la qual es notava, pel seu gran rendiment, la professionalitat i experiència de Daniel i Jürgen de Beli Motorsport, li vam posar unes plaques i ho provem …. una meravella de RS, acceleració, so, frens, tot perfecte i espectacular, era el que estàvem buscant feia diversos mesos i el varem comprar sense dubtar… tot un encert .. !

No el varem comprar amb vista a la seva posterior revaloració, aquesta qüestió anava aparellada, però bàsicament ho vam fer perquè desitjava per aprendre a pilotar com jo desitjava, un cotxe del nivell i exigència del RS, un cotxe dissenyat per a circuit, però com “tots” els Porsche fins a 1998, apte per a qualsevol ús i amb una fiabilitat a tota prova. No en va, la Marca de Stuttgart era tot un referent i la més laureada en proves de llarga distància on la fiabilitat dels logo_porsche queda palesa.

Com posàvem l’accent abans, no compràvem el RS amb finalitats especulatives, ja que el motiu era córrer amb l’a Spa-Francorchamps i la resta de Track Days que organitzava el   dins de aquest testos aquest  cotxe, ha estat la meva “escola” i ha rebut gradualment, nombroses millores per part de   on Daniel i Jürgen que ho han fet, més d’1 segon més ràpid per km en circuit, una millora important, que pot revertir-se si fos necessari (suspensions de Cup, frens i millores de motor, que ara ofereix 304,5 hp enfront dels 260 amb que el cotxe surt de base, mantenint tot conforme a la sèrie, cilindrada de 3.6 i escapament gairebé de sèrie també.

En la imatge superior, el cotxe en la seva configuració gairebé de sèrie, llandes de 17 polzades de magnesi i motor de 260 cv encara al any 2005, quan entrenàvem al costat de M Cintrano i el seu altre RS semblant al nostre

Des de la seva compra i inici en circuit amb llandes de 17″, fins a aconseguir optimitzar-ho com els últims i millors 964 Cup amb llandes de 18″, la millora ha estat espectacular i del tot reversible, com apuntàvem abans, per deixar-ho de sèrie de nou.

En la imatge inferior, poden apreciar-se els canvis que introduïm en 2007 i que ens van aportar una millora molt gran (fen que fos 1,5 segons més rápid per km que abans de l’evolució a Cup), rodant més ràpid que els 996 i 997 GT3 de sèrie que oferien 415 cv (110 més que el 964 Cup, però més pesats).

Els mítics aircooled, permetien una millores espectaculars, a més de la seva proverbial fiabilitat.

Reprenent el fil dels alts preus dels Clàssics aircooled, actualment, el preu del nostre RS, s’ha multiplicat per quatre! en el pitjor dels casos, obtenint amb el, molta diversió, al mateix temps que cada any, es revaloritza més.

La millor forma d’aprendre sobre Porsche i els Clàssics, és escoltar a persones com les anteriorment esmentades i unes altres, que ho saben “tot” sobre les dècades glorioses de la Marca.

Conec molts porchistas, que després de vendre el seu air-cooled per un més modern i excel·lent GT3, no han dubtat a “retornar” als seus orígens i s’han tornat a comprar un air-cooled, si bé, amb el temps, són més escasses les unitats “especials” i per descomptat més cares.

Qui disposi de lloc per conservar el seu 911, SC, 964 o 993, que no dubti a quedar-se amb el cotxe en el seu garatge, a més de ser un plaure conduir-los, admirar-los i oir el seu inconfusible so, són la millor de les inversions (Porsche o qualsevol altra Marca de les quals enumeràvem a l’inici, Jaguar per exemple).

Si disposés de bastant més diners per invertir, en absolut m’importaria atresorar alguns dels cotxes que s’han convertit en “autèntiques Icones”, però mai és possible tenir tot el que es desitja i per la meva banda, la meva última compra, d’un dels race-car sortits del talent i experiència dels enginyers de  que veient alguna de les poques unitats que hi havia a Espanya competint ……

……  ja em deixava amb la boca oberta i el pols accelerat,  quan amb 17 anys i a peu de cuneta, veia passar amb l’a José Trabal, amb el seu immaculadament blanc 911 3.0 RSR Gr.4 de fàbrica, un cotxe imbatible entre els GT, amb una potència (per a l’època) i so meravellosos

Si be els desorbitats preus que calia pagar per una unitat original (al voltan de 750.000 €) de Fábrica de les poques que queden d’aquest model , m’impedien fer-me amb una unitat original….. 

 

 

Amb vaig sentir amb molt sort al trobar aquesta unitat VIN: 9115100725 “rèplica” FIA que tinc, sabent que és un cotxe, que atresora quatre! Campionats consecutius de Velocitat per a Clàssics, sent una de les millors unitats que van construir els especialistes portuguesos del Garagem Aurora, i el seu fundador, el “mestre” Eduardo.

Divuit anys separen a aquests dos 911, però la seva essència, el seu esperit, és exactament el mateix, més parc el RSR de circuit, que el polivalent 964 RS o un 2.8 RSR o 2.7 RS, però tots dos són dos petits exemples, dels cotxes que van sortir de la genialitat dels Enginyers d’aquella època en

Un dels més mediàtics, Norbert Singer, però infinitat de privilegiats cervells, van treballar a donar dècades de vida a una Icona com el 911 air-cooled.

Solsament un privilegiat grup de cotxes amb gran disseny, Història i victòries, poden presumir, de ser “Immortals”, la resta de cotxes de gran serie o per utilitzar, acaben els seus dies reciclats com a ferralla.

El meu consell i el de tots els que estimen aquest tipus de cotxes i clàssics, és clar, si es presenta l’oportunitat, i trobeu el model de 911 que desitgeu, no ho dudeis, … compreu-ho !  car?  és possible, però un valor en alça, que sempre podreu tornar a revertir amb la seva posterior venda.

Una cordial salutació per a tots des d’aquest site, dedicat precisament al Mite 911

Us deixem amb aquesta imatge del cor que empeny al 911, en aquest cas el d’un 3.0 Turbo, el  mític 930 i un titular de premsa especialitzada

És possible, que malgrat la nostra opinió personal pel que fa als 911 air-*cooled, una petita mostra que no caminem desencaminats, és que en altres països amb més tradició, coneixements i especialment, cultura automobilística com els britànics, francesos i una interminable llista de països i cultures, que comprenen perfectament, el valor dels Clàssics.

La propera portada de la revista francesa Speedster ens saluda amb aquest titular fent referència a dos cotxes que van anar els “últims” cotxes de competició, sortits de logo%20lineal%20p%20motorsport  i ……. matriculables per utilitzar diàriament.  L’últims d’una estirp.  El titular els defineix clarament.

Les plus RennSport des  911 RS …..

Una cordial salutació des de la redacció, i de logo_pasionporsche_rojo_negro …. bona compra.

 

IMG_4085_r

            

10 thoughts on “911 air-cooled 37 anys de valuosa exclusivitat

 • agosto 4, 2018 at 9:26 pm
  Permalink

  Our Blog, be open to all. Subscription is not necessary.

  Best regards. Josep Pinyol (administrator of Pasionporsche.com)

  Reply
  • agosto 8, 2018 at 6:08 pm
   Permalink

   Thank you very much.
   I’m glad you like the articles published

   In reference to subscribe, we do not have it enabled, simply
   I invite you to always check my articles about Porsche whenever you want.
   We have no orreo enabled for response. I am sorry.

   Best regards. Josep Pinyol (admin Pasionporsche and former amateur pilot)

   Reply
 • agosto 8, 2018 at 11:05 am
  Permalink

  Oh my goodness! Incredible article dude! Ꮇany thanks,
  Hοwever I am gߋing throսgh issues ᴡith your RSS.

  I don’t understand the reason ѡhy I can’t subscribe t᧐ it.

  Is there аnybody һaving similar RSS рroblems?
  Anyоne thɑt knows tһe answer will you kindly respond?
  Thanks!!

  Reply
  • agosto 8, 2018 at 6:06 pm
   Permalink

   Thank you very much.
   I’m glad you like the articles published

   In reference to subscribe, we do not have it enabled, simply
   I invite you to always check my articles about Porsche whenever you want.

   Best regards. Josep Pinyol (admin Pasionporsche and former amateur pilot)

   Reply
  • agosto 10, 2018 at 9:45 pm
   Permalink

   Thank you for your opinion. It is the best reward for me, that you have liked.
   The article is a mixture of experience and experienced sensations
   with these units, of which I own three, a 911 RSR 3.0 Gr.4 of 1975, a 964 RS Cup of 1992, and a 993 Turbo in its street version.
   Also have at some point during these two decades, a 964 Carrera 4 and a 911 SC 3.O of 1080 ..
   My experience and feelings, that I wish to convey to readers and Porsche Fans.

   Very grateful for your comment. Thank you. Josep Pinyol

   Reply
 • agosto 10, 2018 at 12:41 pm
  Permalink

  This design is spectacular! You obviously know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start
  my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you
  had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

  Reply
  • agosto 10, 2018 at 9:45 pm
   Permalink

   Thank you for your opinion. It is the best reward for me, that you have liked.
   The article is a mixture of experience and experienced sensations
   with these units, of which I own three, a 911 RSR 3.0 Gr.4 of 1975, a 964 RS Cup of 1992, and a 993 Turbo in its street version.
   Also have at some point during these two decades, a 964 Carrera 4 and a 911 SC 3.O of 1080 ..
   My experience and feelings, that I wish to convey to readers and Porsche Fans.

   Very grateful for your comment. Thank you. Josep Pinyol

   Reply
 • noviembre 17, 2018 at 7:10 am
  Permalink

  Its like you learn my mind! You seem to grasp a lot about this, like you
  wrote the guide in it or something. I think that you can do with some p.c.
  too pressure the message house a bit, however other than that, that is fantastic blog.
  A great read.I will certainly be back.

  Reply

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *